Nissan Note facelift 2024 didedah di Jepun – enjin hibrid 1.2L e-Power, 2WD atau 4WD, dari RM75k

Nissan telah memberikan facelift kepada model Note generasi ketiga pasaran Jepun, dengan ia akan mula dijual hujung bulan Januari tahun depan. Hatchback itu masih menggunakan enjin hibrid tiga silinder 1.2 liter sebagai penggerak utama, sementara peningkatan dibuat pada bahagian luaran serta dalamannya.

Enjin Note ini mampu menghasilkan kuasa sehingga 79 PS dan tork 103 Nm, dan menjadi generator untuk menghantar tenaga kepada motor elektrik, sama ada satu ataupun dua, untuk menjadikannya sebagai kenderaan pacuan dua roda ataupun empat roda.

Secara visualnya, Note facelift 2024 ini menerapkan konsep rekaan terkini gril V-Motion, yang boleh didapati sama ada dalam warna yang sama dengan badan ataupun kelabu gelap metalik – bergantung kepada pilihan warna badan.

Nissan Note facelift 2024 didedah di Jepun – enjin hibrid 1.2L e-Power, 2WD atau 4WD, dari RM75k

Bahagian belakang Note facelift ini telah diberikan rekaan yang menggunakan garis-garis lurus, sementara rim 16 incinya pula mendapat rekaan geometri tradisional Jepun yang memberikan penampilan seakan tiga dimensi – kata Nissan. Lampu utama LED kini diberikan secara standard untuk semua varian.

Konsep garis-garis terus digunakan ke bahagian dalam, di mana motif ‘mizuhiki‘ tampil pada bahagian papan pemuka, sementara jalur rawak digunakan pada fabrik tempat duduk, sementara tempat letak barangan dijadikan lebih besar.

Demi memberikan lebih kemudahan kepada pengguna, Intelligent Key pada Note facelift ini sekarang mempunyai fungsi “approach unlock” yang membolehkan kunci dibuka secara automatik apabila pemegang kunci mendekati kenderaan. Ia juga boleh mengunci sendiri kenderaan apabila pemegang kunci beredar.

Note facelift pasaran Jepun juga datang dalam varian yang mempunyai tempat duduk penumpang hadapan boleh pusing secara manual untuk memudahkan penumpang masuk dan keluar dari kenderaan – sebagai bantuan kepada penumpang yang mempunyai masalah pergerakan. Tempat duduk ini juga datang dengan peletak kaki.

Secara keseluruhannya ada 14 warna luaran yang ditawarkan oleh Nissan melalui Note facelift ini di Jepun, termasuk pilihan dua tona.

Varian pula ada empat bermula dengan X 2WD berharga 2,299,000 yen (RM74,864) dan X Four 4WD berharga 2,580,600 yen (RM84,021). Jika diambil dengan tempat duduk penumpang boleh pusing, varian X dijual pada harga 2,409,000 yen (RM78,504) manakala X Four 2,690,600 yen (RM87,681).

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *